Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αποζημίωση 440.000 ευρώ για το θάνατο κρατούμενης από ναρκωτικά

Αποζημίωση ύψους 440.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους γονείς και τον αδελφό 22χρονης, υπόδικης για ναρκωτικά, η οποία πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 2002 στο κελί της στις φυλακές Κορυδαλλού από χρήση ναρκωτικών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «τα σωφρονιστικά όργανα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών μέσα στη φυλακή, κατά παράβαση των καθηκόντων τους για προστασία της ζωής των κρατουμένων».
ΠΗΓΗ:skai.gr

Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2011 στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, ένας από τους πλέον αξιόλογους και δυναμικούς θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού ...

θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 18η συνεχόμενη χρονιά, την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Χαλκιδική.

Oι δροσερές βραδιές στο κατάμεστο κάθε φορά αμφιθέατρο, και κυρίως το πολυπληθές κοινό που το επισκέπτεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το Φεστιβάλ Κασσάνδρας ένα σταθερό θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2011 περιλαμβάνει τις 8 μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές που θα περιοδεύσουν το 2012 στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να τις παρακολουθήσουν και φέτος περισσότεροι από 30.000 θεατές

Δημιούργησαν ζωή από τεχνητό σπέρμα!



Δημιουργώντας σπέρμα στο εργαστήριο, επιστήμονες από την Ιαπωνία κατάφεραν να νικήσουν την απόλυτη στειρότητα σε ποντίκια. Πρόκειται για μία μέθοδο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο ώστε σύντομα να τεθεί τέλος στο πρόβλημα πολλών ζευγαριών που δεν θα αποκτούσαν ποτέ απογόνους με φυσικό ή υποβοηθούμενο τρόπο.


Το επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell» εφαρμόστηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κιότο. Η επιστημονική ομάδα έλαβε από ποντίκια με απόλυτη στειρότητα ανώριμα κύτταρα (βλαστοκύτταρα) και με μία ειδική μέθοδο στο

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Toυ Mιχαλη Σταθοπουλου*
Μια πρώτη διαπίστωση: οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εισάγει μια ριζική μεταρρύθμιση, που μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο. Η επείγουσα αυτή διαδικασία είναι ασφαλώς σύμφωνη με το Σύνταγμα. Δεν είναι «συνταγματικό πραξικόπημα», όπως τη χαρακτήρισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (σοβαρότερο, βέβαια, το ατόπημα της Συγκλήτου -που μάλλον οφείλεται σε κακή στιγμή- ότι, αν ψηφισθεί ο νόμος, δεν θα τον εφαρμόσει). Λόγος για τη βιαστική ψήφιση όμως δεν υπάρχει, αφού έτσι κι αλλιώς μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι άμεσης εφαρμογής. Θα ήταν ευθύτερο να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση «εν πληθούση αγορά» τις όποιες αντιδράσεις, παρά να υπεκφεύγει με προσφυγή στην «ερημιά» των αυγουστιάτικων διακοπών.
Κεντρικό ζήτημα της μεταρρύθμισης είναι ο νέος τρόπος εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών. Μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς ότι πίσω από τη ρύθμιση αυτή βρίσκεται η διαπίστωση, ότι οι πανεπιστημιακές αρχές απέτυχαν ώς τώρα να εξασφαλίσουν αδιατάρακτα ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, ότι δεν κατάφεραν να αντισταθούν αποτελεσματικά σε παράνομες ή αθέμιτες συμπεριφορές, προερχόμενες από διάφορους πανεπιστημιακούς (ιδίως φοιτητικούς) ή εξωπανεπιστημιακούς χώρους.
Η διαπίστωση αυτή είναι, δυστυχώς για τα πανεπιστήμια, σωστή (πλην εξαιρέσεων). Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη διαδεδομένη απαξίωση συλλήβδην του σημερινού πανεπιστημίου, με μειωτικές εκφράσεις που ενέχουν γενικευμένη απόρριψη. Στο σημερινό πανεπιστήμιο υπάρχουν πολλοί χώροι, όπου παράγεται έργο καλής ή και υψηλής ποιότητας από διδάσκοντες και διδασκομένους. Αλλωστε, η παραπάνω αποτυχία βαρύνει εν μέρει και την πολιτεία (που δεν άσκησε τη δέουσα εποπτεία μπροστά σ’ αυτά τα φαινόμενα, όπως έχει συνταγματικό καθήκον), αλλά βαρύνει και ευρύτερους, πολιτικούς και άλλους, χώρους της κοινωνίας που επικροτούσαν ή και απαιτούσαν τη στάση ανοχής των πανεπιστημιακών οργάνων.

Ο χρήστης να αντιμετωπισθεί ως ασθενής



Ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δημοσιοποιεί 10 ρυθμίσεις-κίνητρα που περιλαμβάνει ο νέος νόμος για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Συνέντευξη στην Ιωαννα Mανδρου
Αγγίζοντας την καρδιά του προβλήματος στην ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων, από ναρκωτικές ουσίες, ατόμων, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εξήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία μας, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο επί της ουσίας. Μιλώντας στην «Κ», αποκαλύπτει δέκα ρυθμίσεις-κίνητρα που θα περιληφθούν στον νέο νόμο, για την ένταξη των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά σε προγράμματα αποθεραπείας και αποτοξίνωσης. Τα μέτρα αυτά θα οδηγούν και σε πλήρη απαλλαγή από κάθε δικαστική εμπλοκή, όπως τονίζει ο

Τα «πέταξαν έξω» στο βρετανικό Next Top Model!



Καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά φαίνεται πως θα προκαλέσει το αποψινό επεισόδιο του βρετανό-ιρλανδικού Next Top Model. Οι ιθύνοντες του ριάλιτι αποφάσισαν να ανεβάσουν τα νούμερα της εκπομπής, φωτογραφίζοντας τα «wannabe» μοντέλα, όπως τα γέννησε η μητέρα τους.

Η «καυτή» φωτογράφιση έγινε για τη διάσημη μάρκα ομορφιάς «All for Eve». Για τις ανάγκες αυτού του εγχειρήματος, κάλεσαν ειδικό στυλίστα, τον Paul Percival, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Lady Gaga και τη Madonna.

Τα κορίτσια που έχουν απομείνει στο διαγωνισμό είναι έντεκα και όσο περνάει ο καιρός ο ανταγωνισμός θα γίνεται ακόμα πιο σκληρός। Ποιος ξέρει τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τους υπεύθυνους τους ριάλιτι...
πηγη:protothema.gr