Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στα ύψη η ανεργία το Μάιο


Στο 16,6% εκτοξεύτηκε το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Μάιο, παρά τις εποχικές προσλήψεις λόγω τουριστικής περιόδου, έναντι του 12% ένα χρόνο πριν με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να έχει αυξηθεί κατά 36,6%, φτάνοντας τα 822.719 άτομα.
Οι απασχολούμενοι, μέσα σε ένα μόλις μήνα (Απρίλιος – Μάιος 2011) μειώθηκαν κατά 51.804 άτομα. 

Η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,  πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τους νέους (15 – 24 ετών) καθώς τα ποσοστά φτάνουν στο 20% και στο 40,1% αντίστοιχα. Αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο είναι και το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών, το οποίο έφτασε στο 22% από το 15,8% το Μάιο του 2010. 
 
Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Δυτική Μακεδονία (24,9%), ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%) και η Κεντρική Μακεδονία (19,8%). Συγκριτικά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανεργίας στην περιφέρεια της Θεσσαλίας (12,8%), της Ηπείρου και του Βόρειου Αιγαίου (13,1%) 
 

«Κατηγορώ» ΣΥΝ σε κυβέρνηση και τρόικα για την αύξηση της ανεργίας

Την κυβέρνηση, την τρόικα, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο θεωρεί ως υπεύθυνους για την αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας και της απελπισίας του κάθε νοικοκυριού ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού.
Όπως τονίζει, το ποσοστό ανεργίας αντί να αυξηθεί το Μάιο κανονικά θα έπρεπε να είχε μειωθεί λόγω αυξημένων προσλήψεων αυτή την περίοδο σε εποχικές καλοκαιρινές εργασίες. 

Αναφερόμενος στην σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι « Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις νέες απειλές του στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι εφ’ όσον αντισταθούν στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές θα λογοδοτήσουν στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών, είναι σα να μιλάει «για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, « Στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου για την πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια που έχει επιφέρει η τροϊκανή πολιτική της στο λαό και στη νεολαία, για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και για το ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου. Ότι και να λέει, όσο και να απειλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα είναι σίγουρο, ότι οι ημέρες αυτής της κυβέρνησης είναι μετρημένες και θα πέσει με πάταγο από τους αγώνες των ανέργων, των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των άλλων εργαζομένων.»

ΚΚΕ: Κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων

Για παντελή έλλειψη διχτιού προστασίας των ανέργων και επιβολή βάρβαρων μέτρων εις βάρος τους κατηγορεί την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχόλιό του το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει «Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ είναι: Κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, περισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, νέα βάρβαρα μέτρα για περισσότερους μισοαπασχολούμενους και ανέργους. Η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, γιατί υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.»

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου