Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί.


Αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Η κρίση κλιμακώνεται και από την πλευρά της κυβέρνησης, με τον υπουργό Υποδομών Γ. Ραγκούση να ζητάει με εγκύκλιο την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και αφαίρεση αδειών σε όσους προβαίνουν σε κατάληψη εθνικών οδών και παρακωλύουν τη συγκοινωνία. Ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια διέξοδος καθώς κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το θέμα της εφαρμογής των πληθυσμιακών κριτηρίων με τρόπο τέτοιο που δεν θα κλείνει το επάγγελμα. Σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης θα ενημερώσει για το ζήτημα των αυτοκινητιστών την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έπειτα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Έξω από το υπουργείο Μεταφορών στη
Λεωφόρο Μεσογείων και πάλι σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί.
Οι ιδιοκτήτες  ταξί προχωρούν σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της  λεωφόρου Μεσογείων τόσο  στην άνοδο  όσο και  στην κάθοδο.
Χθες το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες ταξί ήταν και πάλι έξω από το υπουργείο όπου συναντήθηκαν με τον Γιάννη Ραγκούση.
Οι αυτοκινητιστές ζήτησαν την αποδοχή του αιτήματος που έχουν διατυπώσει για πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των αδειών, με τον υπουργό να τους αντιτάσσει τη δική του θέση, ότι ο ίδιος θα καταθέσει τις προτάσεις του έως το τέλος του μήνα και πάνω σ΄αυτές να γίνει ουσιαστικός διάλογος με κανόνες. Ο υπουργός προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ότι η πολιτεία θα λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει τις ακραίες συμπεριφορές, που εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να επεμβαίνουν, όπου διαπιστώνεται ότι παρακωλύεται η κυκλοφορία, ενώ με εγκύκλιό του, ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να αφαιρούν τις άδειες από τους ιδιοκτήτες που κλείνουν διόδια και δρόμους.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί σε διάλογο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος,δήλωσε ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες 48ωρη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Χθες ιδιοκτήτες ταξί έκλειναν κατά διαστήματα και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης, ενώ αυτοκινητιστές απέκλεισαν και την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.
Το ίδιο συνέβη και στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο ύψος του κόμβου Μολυκρίου, από ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, του Αιγίου και της Αιτωλοακαρνανίας.
Σήμερα το πρωί επικρατεί ηρεμία στον αερολιμένα του Ηρακλείου, όπου χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνει τους ιδιοκτήτες ταξί που είχαν αποκλείσει το αεροδρόμιο.
Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι έχουν σχηματιστεί από την αστυνομία 82 δικογραφίες, που αφορούν τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με εμπλεκόμενους 6.500 ανθρώπους.
Σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της εισόδου της πόλης. Οι αυτοκινητιστές έχουν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους σε παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού και πεζή έχουν αποκλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας δυσχεραίνοντας την κίνηση των αυτοκινήτων, με την αστυνομία να ρυθμίζει εκ περιτροπής την κυκλοφορία.
Οι αυτοκινητιστές στη Σάμο πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό του.
Στην Κρήτη, οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν κατάληψη των εκδοτηρίων εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και επιβάλλουν στου τουρίστες να μην πληρώνουν εισιτήριο και να εισέρχονται ελεύθερα.
Στο μεταξύ στις 12.00 το μεσημέρι, αυτοκινητιστές αναμένεται να μεταβούν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου θα οδηγηθούν οι δύο συλληφθέντες συνάδελφοί τους, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, από τους ιδιοκτήτες ταξί, τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.
Οι ιδιοκτήτες ταξί στην Πάτρα αφού ολοκλήρωσαν τη συνέλευσή τους Παμπελοποννησιακό Στάδιο ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νωρίτερα προέβησαν και σε μια ασυνήθιστη μορφή διαμαρτυρίας καθώς δεκάδες ταξί μετέβησαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας και όταν κατέπλευσε κρουαζιερόπλοιο από την Κύπρο οι ιδιοκτήτες ταξί τους ενημέρωναν για την απεργιακή τους κινητοποίηση και στη συνέχεια τους μετέφεραν δωρεάν στην Πάτρα, όπου τους έκαναν και περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης.
Στην Τρίπολη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, όπου οι ιδιοκτήτες θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Σε κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι ιδιοκτήτες ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, η κατάληψη αναμένεται να λήξει στις 2 το μεσημέρι και μέχρι εκείνη την ώρα «κανένας από τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών δεν πρόκειται να δουλέψει».
Στις Σέρρες, δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνονται με τα οχήματά τους προς τον κόμβο Στρυμόνα, όπου προτίθενται να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.
Επίσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι ιδιοκτήτες ταξί στον Έβρο κατευθύνονται με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους προς το τελωνείο των Κήπων, όπου και πρόκειται να αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησής τους.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου