Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ξήλωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ


Αγνωστοι αι βουλαί και αι προθέσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη για το τι μέλλει γενέσθαι στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εν μέσω κατάρρευσης της κυβέρνησης, ο υπουργός ξήλωσε όλους τους αρχηγούς, σχεδόν όλους τους αντιστράτηγους του Στρατού Ξηράς και τους ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, για να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις και δημιουργία νέας στρατιωτικής ηγεσίας.Η εντελώς αψυχολόγητη ενεργεία του υπουργού, ιδίως την ώρα που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, επικρίθηκε απ' όλα τα κόμματα. Η Ν.Δ. δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις κρίσεις και την απόφαση που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος. Το ΚΚΕ ζήτησε ξεκάθαρες εξηγήσεις για το λόγο των εκτάκτων κρίσεων, το ΛΑΟΣ καταδίκασε τις έκτακτες κρίσεις, όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά.
Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι οι τέσσερις αποστρατευθέντες αρχηγοί ήταν αυτοί στους
οποίους πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός είχε αναθέσει τη δημιουργία της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαν κάνει τις μελέτες τους, τις είχαν καταθέσει και θα τις συζητούσαν τις επόμενες ημέρες στο αρμόδιο όργανο.
Αποστρατευθέντες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, είναι οι αρχηγοί: ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, αρχηγός του ΓΕΣ, ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης, αρχηγός του ΓΕΝ, και ο αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας, αρχηγός του ΓΕΑ. Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέχτηκε από τον υπουργό ο αντιστράτηγος Κωσταράκος Μιχαήλ που προήχθη στο βαθμό του στρατηγού, αρχηγός του ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς Κωνσταντίνος, αρχηγός του ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Χρηστίδης Κοσμάς και αρχηγός του ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Τσαντηράκης Αντώνης.
Σε πρώτη ανάγνωση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στην Πολεμική Αεροπορία επελέγη για αρχηγός ο αμέσως νεότερος του αποστρατευθέντος αρχηγού, στο Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό αποστρατεύτηκαν σχεδόν όλοι οι ανώτατοι για την επιλογή των νέων ηγεσιών τους. Συνολικά αποστρατεύονται επτά αντιστράτηγοι από τους εννέα, εξαιρουμένου του αρχηγού, και δύο αντιναύαρχοι και τρεις υποναύαρχοι από το Πολεμικό Ναυτικό, ένας από τους οποίους ήταν ο υπαρχηγός και που είναι η δεύτερη φορά που αποστρατεύεται. Την πρώτη είχε αποστρατευθεί επί κυβέρνησης Ν.Δ., τον επανέφερε το ΠΑΣΟΚ και τον τοποθέτησε με προσωπική παρέμβαση του τότε υπουργού Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του υπαρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενδιαφέρον έχει επίσης να επισημανθεί ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αυτός που στήριξε και την υπόθεση των ναυπηγείων, καθώς κλήθηκε αρκετές φορές να βρει χρήματα από τον προϋπολογισμό του Ναυτικού για να πληρώσει και τους μισθούς των υπαλλήλων όταν η κυβέρνηση αδυνατούσε να βρει άλλο τρόπο και η γερμανική εταιρεία απειλούσε με κλείσιμο των ναυπηγείων. Επίσης ήταν ο αρχηγός που βοήθησε στη λύση του θέματος των υποβρυχίων που είχε ναρκοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα οδηγούσε μαθηματικά το Πολεμικό Ναυτικό στη μη παραλαβή τους.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού και οι τέσσερις αρχηγοί που αποστρατεύθηκαν θεωρούνται απολύτως επιτυχημένοι, καθώς πέρασαν και ξεπέρασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τουλάχιστον μεταπολιτευτικά. «Πολεμούσαν» χωρίς ανταλλακτικά, χωρίς καύσιμα, χωρίς σύγχρονα οπλικά συστήματα και με ένα στράτευμα με πετσοκομμένους μισθούς και επιδόματα.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου