Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα για επιστροφή στη δραχμή;Τι συνέπειες έχει ;



Τώρα που η κυβέρνηση μας αποφάσισε να μεταφέρει τις ευθύνες των αποφάσεων στο λαό, με ένα δημοψήφισμα, το οποίο -ούτε λίγο ούτε πολύ- θα μας ζητά να διαλέξουμε «Δανειακή σύμβαση ή Έξοδο από την ευρωζώνη»

Τι συνέπειες έχει η επιστροφή στη δραχμή;


Ας δούμε τι συνέπειες θα είχαμε εάν η Ελλάδα αποφάσιζε την έξοδό της από την ευρωζώνη:


Δημοψήφισμα για επιστροφή στη δραχμή; Οι συνέπειες για την Ελλάδα

  • Θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα και εμπορεύματα στις εγχώριες αγορές. Ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης ή παραγόμενα στην Ελλάδα θα υπάρξουν ελλείψεις διότι οι επιχειρηματίες θα προτιμήσουν να πουλήσουν σε αγορές με ισχυρότερο νόμισμα. Η χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έλθει αντιμέτωπη με την επιβολή εμπορικών δασμών από τις χώρες μέλη της ΕΕ. 
  • Οι μισθοί των Δημόσιων Υπαλλήλων θα παρέμεναν υψηλοί -συγκριτικά με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα- (ιδιαίτερα αν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να τυπώνει χρήμα) αλλά η αγοραστική τους αξία θα καταβαραθρωθεί. 
  • Εταιρείες που χρεώνονται σε ξένο νόμισμα(αγορές από το εξωτερικό), θα αντιμετώπιζαν την παύση των εν λόγω συναλλαγών και αδυναμία εκπλήρωσης των όρων δανεισμού. Εισαγωγικές εταιρείες θα αναγκάζονταν να αλλάξουν αντικείμενο ενώ εταιρείες εξαγωγών αντίθετα θα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα. 
  • Περιορισμό των ημερήσιων αναλήψεων χρημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (το οποίο δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ) λόγω  i. του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ii. μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες. 
  • Επανυπολογισμός εκ νέου της ονομαστικής αξίας του ενεργητικού και παθητικού του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να υποτιμηθεί το νόμισμα. 
  • Η κεντρική τράπεζα θα τύπωνε χρήμα, πληθωριστικό φυσικά, με σκοπό την εξισορρόπηση του ελλειμματικού ισοζυγίου. Παράλληλα, προς αυτή την κατεύθυνση, θα έπρεπε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτήν που προβλέπει το σχέδιο της τρόικας. 
  • Έκρηξη των spreads των ομολόγων, θα φεύγουν άρον-άρον οι ξένοι επενδυτές, οι οποίες θα υποστούν ένα "πιστωτικό γεγονός". 
  • Τα τεχνικά προβλήματα (οι νομικοί και υπολογιστικοί κώδικες θα έπρεπε να ξαναγραφτούν κλπ.)

Δημοψήφισμα για επιστροφή στη δραχμή;Οι συνέπειες για την Ευρώπη


Τι συνέπειες έχει η επιστροφή στη δραχμή;


  • Η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα προχωρώντας σε μια τεράστια παροχή ρευστότητας και σε αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς το EFSF δεν θα μπορούσε να εκδώσει αρκετά γρήγορα ομόλογα προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες αγορές. 
  • Οι πιστωτές μας, με μόνη πιθανή εξαίρεση το ΔΝΤ, δηλαδή η ΕΚΤ και όλος ο ιδιωτικός τομέας και οι πιστώτριες χώρες θα πρέπει να διαγράψουν τελείως τις απαιτήσεις τους για αποπληρωμή χρεών από την χώρα. Πιθανή η προσφυγή των δανειστών μας στη δικαιοσύνη για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. 
  • Η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε βαθιά ύφεση. Η πιστωτική κρίση που θα δημιουργούνταν θα έκανε την κρίση του 2008 να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.
http://www.nexusmanagementconsultants.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου