Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Επανέρχονται οι αμερικανικές πατέντες για τα γονίδια του καρκίνου του μαστού

Προηγούμενη δικαστική απόφαση, που ακύρωνε τις πατέντες μιας εταιρείας για τα δύο σημαντικότερα γονίδια του καρκίνου του μαστού, ακυρώθηκε τελικά από αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο, σε μια υπόθεση που παρακολουθεί στενά η βιομηχανία βιοτεχνολογίας και οργανώσεις ασθενών.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη, όπου τα ανθρώπινα γονίδια γενικά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, το αμερικανικό σύστημα έχει απονείμει πατέντες για την απομόνωση συγκεκριμένων γενετικών αλληλουχιών, καθώς και για τις ιατρικές εξετάσεις που αφορούν αυτές τις αλληλουχίες.

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι πατέντες
δημιουργούν οικονομικό κίνητρο για την έρευνα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η αναγνώριση του ανθρώπινου DNA ως ευρεσιτεχνία είναι παράλογη, αφού το πρόκειται για απόλυτα φυσικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μια από τις πρώτες που απασχόλησε την αμερικανική δικαιοσύνη, αφορά την αμερικανική Myriad Genetics και δύο γονίδια που ανακάλυψε: τα BRCA1 και BRCA2 ευθύνονται για την πλειονότητα των περιστατικών κληρονομικού καρκίνου του μαστού.

Οι Αμερικανοί ασθενείς, ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία, χρεώνονται έως και 2.000 δολάρια για να μάθουν αν είναι θετικοί στις μεταλλαγμένες μορφές των γονιδίων, οι οποίες αυξάνουν κατά 82% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και κατά 44% τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Στην εκδίκαση της έφεση που κατέθεσε η Myriad, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα τεστ της εταιρείας ελέγχουν για «χαρακτηριστικές χημικές μορφές των γονιδίων» και όχι τα ίδια τα γονίδια όπως όπως υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Το δικαστήριο ουσιαστικά αναγνώρισε ότι το DNA αλλάζει μοριακή δομή όταν αφαιρείται από το σώμα και επομένως μπορεί να θεωρηθεί παρασκεύασμα.

Την απόφαση χαιρέτισε βέβαια η Myriad, αλλά και η Αμερικανική Ένωση για τη Νομοθεσία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η ακύρωση των πατεντών «θα έφερνε τα πάνω-κάτω στη βιομηχανία» δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Κράουν, εκπρόσωπος της Ένωσης.

Όλοι περιμένουν τώρα να δουν αν θα υποβάλλει νέα έφεση η άλλη πλευρά, δηλαδή η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και το Δημόσιο Ίδρυμα Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, τα οποία είχαν καταθέσει την αρχική μήνυση κατά της Myriad για λογαριασμό του Συλλόγου Μοριακής Παθολογίας και 20 άλλων φορέων.

Όπως δήλωσαν στο Reuters διάφοροι αναλυτές, η υπόθεση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου