Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Δίκαιο φορολογικό σύστημα υπόσχεται ο Βενιζέλος

Εννέα αρχές βάζει πάνω στο τραπέζι η κυβέρνηση
To... ιδανικό φορολογικό σύστημα υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στην εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα αποκλείοντας παράλληλα μειώσεις φόρων που δεν θα αντισταθμίζονται με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων κεφαλαίου. Τόνισε πως στόχος είναι να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, να είναι δίκαιο και να αποκαθιστά το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που υπάρχει στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα πείθει τον πολίτη πως το νόμιμο συμφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρησιμοποιεί τα τελευταία μέσα της τεχνολογίας, θα στηρίζεται στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (λογιστές, δικηγόροι), θα συμπεριλαμβάνει τεχνογνωσία από την τρόικα και θα φέρνει αυτοματοποιημένους ελέγχους.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως
είναι ανοιχτός σε κάθε είδους αλλαγές, όπως μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να αντισταθμίζονται με μέτρα ανάλογου αποτελέσματος. Π.χ. μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 10% και το 20% αντιστοιχεί σε απώλεια 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.
Στόχος είναι μέχρι τις 22 Αυγούστου να συγκεντρωθεί το πρώτο κύμα των προτάσεών, να επεξεργαστούν και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να βγει ένα αρχικό προσχέδιο ως βάση διαλόγου. Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να στέλνουν τις προτάσεις τους.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το περιβόητο περιουσιολόγιο προσθέτοντας ότι  οι φόροι κεφαλαίου έχουν μικρή απόδοση, καθώς οι πραγματικές αξίες των ακινήτων είναι μεγαλύτερες των αντικειμενικών. Έκανε λόγο για ένα ηλεκτρονικό καθολικό πόθεν έσχες από το οποίο θα εξαιρούνται κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις σε ακίνητα, ή άλλες επενδύσεις οι οποίες μπορεί να είναι πάρα πολύ αποδοτικές.
Το νέο φορολογικό θα πρέπει κατά τον υπουργό να ενσωματώνει εννέα αρχές και να είναι:
• απλό, αντιγραφειοκρατικό, ευανάγνωστο
• ευρείας κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής
• φιλοεπενδυτικό και να δημιουργεί θέσεις εργασίας
• αναπτυξιακό
• εσωτερικά δίκαιο
• ρεαλιστικο. Σύμφωνα με τον ίδιο θα βρίσκεται μέσα στην πραγματικότητα της αγοράς και θα συμφιλιώνει τη φορολογική νομοθεσία με την κοινή λογική.
• να πείθει τον πολίτη πως «Το νόμιμο συμφέρει».
• Να φέρνει νέο πλαίσιο για τη φορολογική διοίκηση, μέσω της τεχνικής βοήθειας της Τρόικας, αξιοποίησης της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και την αυτοματοποίηση των ελέγχων.
• Να φέρνει νέα αντίληψη για την επίλυση των φορολογικών διαφορών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου