Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Εννέα στις 10 τράπεζες λένε «ναι» στο «κούρεμα» του χρέους


Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα στην προοπτική της εθελοντικής απώλειας του 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες. Μάλιστα, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «χρύσωσαν» το χάπι που έπρεπε να «καταπιούν» οι τραπεζίτες. 

Τουλάχιστον εννέα στις 10 τράπεζες είναι πιθανόν να δεχτούν «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο Νταλάρα αναφέρθηκε στις διερευνητικές εξετάσεις τραπεζών που είναι έτοιμες να δεχτούν εθελοντικά την κατά 50%  απώλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του σχεδίου που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.


«Είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι πάνω από το 90% των τραπεζών θα συμμετάσχει» υποστήριξε ο Τσαρλς Νταλάρα.

Περισσότερα από 206 εκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα βρίκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών και οι ηγέτες της ευρωζώνης πρόκειται να προσφέρουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη και ανέβασε τις εγγυήσεις από 20 σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτό άλλαξει άρδην το σκηνικό» επεσήμανε ο Νταλάρα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι λεπτομέρειες από αυτό το «χρυσωμένο χάπι» μένει να προσδιοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μαζί με αυτές η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού τομέα με 106 δισεκατομμύρια ευρώ συνέβαλε όπως τόνισε στη δημιουργία καλού κλίματος από τις τράπεζες ώστε να δεχτούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου