Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Λίγες μόλις ημέρες πριν ο Ζαν – Κλοντ Τρισέ παραδώσει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Le Monde” κάνει απολογισμό του έργου του σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της ευρωζώνης και εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο κύριος Τρισέ υπεραμύνεται των αποφάσεών του να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών, δηλώνοντας στη γαλλική εφημερίδα πως η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να έμοιαζε τολμηρή για τη Γερμανία, αλλά έμοιαζε ελάχιστα τολμηρή για άλλες χώρες. Απατώντας στην ερώτηση του Γάλλου δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αρχής επί οικονομικών θεμάτων ο κ. Τρισέ δηλώνει πως ευελπιστεί στην

ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όχι ως Πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά ως Ευρωπαίος πολίτης.


Αναφορικά με τη συμφωνία του eurogroup για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ο κ. Τρισέ δηλώνει πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν ταχύτητα.


Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία πορτογαλική εφημερίδα “Expresso” δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά πως η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι κάτι μοναδικό και δεν πρόκειται να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα. Απατώντας σε ερωτήσεις του Πορτογάλου δημοσιογράφου ο κ. Μπαρόζο απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους.


Η Πορτογαλία δεν επιθυμεί «κούρεμα» των ομολόγων της από φόβο πως θα αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Μπροστά στο δίλλημα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η  ύφεση στη χώρα αναμένεται να αγγίξει το 2,5% του ΑΕΠ και η ανεργία να φθάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 13,4%.


Πηγη:www.protothema.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου