Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Εκτός καλλιέργειας το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ810


Απαγορεύεται με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, η καλλιέργεια αραβοσίτου που έχει υποστεί τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο, ίσχυε αντίστοιχη απαγόρευση, που όμως αφορούσε μόνο τις εγγεγραμμένες ποικιλίες υβριδίων του κοινοτικού καταλόγου. Το γεγονός αυτό οδηγούσε στην αναγκαιότητα της περιοδικής ανανέωσης για κάθε νέο υβρίδιο που εμφανιζόταν στην αγορά.
Ο υφυπουργός υποστήριξε πως συνεχίζεται αταλάντευτα η πολιτική απαγόρευσης «της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι έως τώρα διαδικασίες απλοποιούνται και
γίνονται πιο αποτελεσματικές δεδομένου ότι κάθε νέο υβρίδιο αραβοσίτου με την τροποποίηση ΜΟΝ810 τίθεται αυτόματα εκτός καλλιέργειας στη χώρα μας».
Η απόφαση σύντομα αναμένεται να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενη από τα νέα επιστημονικά δεδομένα αλλά και σε νέα συμπληρωματικά, τα οποία αφορούν πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την πανίδα της χώρας μας.
Για ρωσικά προϊόντα
Αίρεται η υποχρέωση για την έκδοση πιστοποιητικών ασφαλείας για τα τρόφιμα και γενικότερα τα φυτικά προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών με χθεσινή ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση αυτή και ζήτησε από τα μέλη του να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις που θέτει η ρωσική αγορά για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων από φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα-λιπάσματα). Τα σχετικά όρια είναι διαθέσιμα από την Ε.Ε. στην ιστοσελίδα http://ee.europa.eu/food/international/tra e/rurequirements_MRLs_pesticides_en.htm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου